close
Craciunul in Irlanda

In Irlanda locuitorii sarbatoresc Craciunul intr-un mod asemanator cu cei din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, dar in acelasi timp au si multe traditii specifice tarii lor. Irlandezii sunt catolici, asa ca pentru ei Craciunul dureaza din Ajun pana de Boboteaza (unii irlandezi numesc aceasta sarbatoare Micul Craciun).

In unele case irlandeze oamenii pun cate o lumanare inalta si groasa pe pervazul celei mai mari ferestre din casa, la apusul soarelui in seara de Ajun. Ea este lasata sa arda toata noaptea si semnifica lumina primitoare pentru Maria si Iosif.

A doua zi după ziua de Craciun, ziua Sf. Ștefan (cunoscut sub numele de Boxing Day în Marea Britanie si alte cateva tari), este, de asemenea, foarte importanta in Irlanda. Ca si in Marea Britanie, au loc meciuri de fotbal si curse de cai, aceastea fiind traditii foarte vechi.

Sarbatoarea Bobotezei (6 ianuarie) este, de asemenea, sarbatorita ca “Nollaig na MBean” sau de Craciunul femeilor. In mod normal femeile au aceasta zi libera, iar barbatii fac treburile casei si gatesc pentru ele. Ele se intalnesc in grupuri si povestesc sau cos impreuna toata ziua. Aceasta traditie devine din ce in ce mai populara si multe femei se intalnesc in casele prietenelor in duminica dinaintea Bobotezei, pentru a se bucura de ceai, prajituri si compania celorlalte prietene.

Prajiturile irlandeze traditionale sunt torturile cu chimen si prajiturile cu fructe invelite in martipan si glazura. Pentru fiecare persoana din casa se coace cate un tort cu chimen, iar curcanul si friptura de vita nu lipsesc de pe masa de Craciun sau Anul Nou. Cel mai popular desert ramane totusi budinca de Craciun.

sursa foto: amazing-christmas-ideas.com

Tags : craciunul in irlandairlandezi. traditii in irlanda
Craciun

The author Craciun

Leave a Response