close
Cele 3 legende ale lui Mos Craciun

Toti copiii, si nu numai ei, il asteapta an de an pe Mos Craciun cu cadourile. Cei buni primesc cele mai frumoase cadouri, iar copiii care nu au fost cuminti pe parcursul anului primesc o nuielusa. Cine este insa cu adevarat Mos Craciun si de unde vine aceasta traditie a Mosului? Iata trei explicatii despre istoria lui Mos Craciun, cele trei legende care l-au transformat in cel mai admirat batran printre cei mici.

LEGENDA NR. 1: MOSUL BOGAT CARE SI-A PEDEPSIT SOTIA
Una dintre legendele care se leaga de Mos Craciun suna in felul urmator: Maica Domnului cauta un adapost unde sa poata sta pentru a-si calma din durerile nasterii, fiind noapte si destul de frig afara. Aceasta a mers mai intai la Mos Ajun, dar fiind foarte sarac, acesta a refuzat-o si a trimis-o la Mos Craciun, fratele sau mai mic si mai bogat. Aici, Maica Sfanta o gaseste pe Craciuneasa, sotia lui Mos Craciun. Aceasta, stiind ca sotul ei este necredincios si avar la suflet, o trimite pe Maria sa nasca in grajdul vitelor. Mos Craciun afland ca sotia sa a ajutat-o pe Maria Sfanta in procesul nasterii Domnului, ii taie mainile in semn de razbunare. Dupa aceea, Maica Domnului o vindeca pe sotia lui Mos Craciun, iar acesta se caieste si ii cere iertare de la Dumnezeu pentru cele facute, devenind astfel „primul crestin”.

LEGENDA NR. 2: MOSUL SARAC
Aceasta este una dintre cele mai frumoase legende legate de sarbatoarea Craciunului. Se zice ca Mos Craciun era un mos sarman care facea jucarii pentru copii si le vindea ieftin pentru ca parintii sa isi permita sa le cumpere. Acesta, intors acasa de la targ, a zarit trei copii la fereastra extrem de tristi ca nu au primit cadouri de Craciun. Nemaiavand niciun cadou in sac, Mosul baga bine mana in fundul sacului, si, ca prin minune apare cate o jucarie pentru fiecare. Aceeasi magie a mosului sarman apare si atunci cand acesta bandajeaza o caprioara ranita. Dupa ce a vindecat-o, apar ca prin minune renii si sania cu care va calatori sa ii multumeasca pe copiii din intreaga lume.

LEGENDA NR. 3: PASTORUL BUN SI CAINELE CREDINCIOS
Un mos batran umbla cu o blana de oaie pe el si cu cainele lui credincios cand, deodata vazuse un grajd in care a nascut o femeie. Fiind foarte frig acesta ii ofera blana femeii sa se inveleasca pe ea dar si pe pruncul nascut. Acesta sta un timp in grajd langa femeie si prunc, intre celelalte dobitoace, pentru a se incalzi. Iesind din grajd, a doua zi, mosul vede o lumina alba: Dumnezeu avea sa-l rasplateasca pentru ca si-a dat de pe el singura sa haina pentru ca Fiul lui Dumnezeu sa nu indure frigul. Astfel, Mos Craciun a devenit batranul care an de an oferea cadouri si bucurii copiilor.

sursa foto: 123rf.com

Tags : craciunlegenda lui mos craciunmos craciunwow
Craciun

The author Craciun

Leave a Response