close
Culorile Craciunului

Exista multe culori care sunt in mod traditional asociate cu Craciunul. Haideti sa vedem care este semnificatia fiecarei culori!

Verde:

Plantele vesnic verzi precum vascul sau chiar bradul sunt utilizate de secole pentru a decora casele in preajma Craciunului. Se spune ca acestea amintesc oamenilor ca primavara se apropie si iarna nu este vesnica. Egiptenii din antichitate aduceau ramuri de palmier in casele lor in timpul festivalurilor de iarna. Romanii obisnuiau sa isi ofere unul altuia ramuri vesnic verzi pentru a avea noroc si liniste tot anul.

Rosu:

Rosul este culoarea care reprezinta sangele varsat de Iisus Hristos pe cruce. De asemenea, este culoarea robelor pe care le purtau episcopii catolici. O roba asemanatoare se spune ca purta si Sfantul Nicolae. Costumatia lui Mos Craciun este de asemenea rosie. Se crede ca rosul aduce bunastare si este o culoare a veseliei si a bucuriei.

Auriu:

Aceasta este culoarea soarelui si a luminii –  ambele foarte importante pe timpul iernii. Atat rosul cat si auriul sunt culori de foc, care mentin caldura.  Totodata, aurul este unul dintre cadourile aduse de magi Lui Iisus la nastere. Aceasta culoare este asociata si cu lumina stelei care a vestit Nasterea Domnului.

Alb:

Albul este o culoarea asociata cu pacea si puritatea in culturile occidentale. Albul este utilizat de cele mai multe ori in biserici, ca si o culoarea a Craciunului. In aceasta perioada altarul este acoperit cu o panza alba in bisericile catolice, iar in cele ortodoxe cu una aurie.

Albastru:

Aceasta culoare este asociata cu Maria, mama Lui Iisus. In timpurile medievale, colorantul albastru era chiar mai scump ca aurul si se gasea foarte greu. Asadar era purtat doar de oamenii bogati si de familia regala. In multe icoane Maria este pictata purtand straie de culoare albastra.

sursa foto: playabuilder.com

Tags : auriuculorile craciunuluirosuverde
Craciun

The author Craciun

Leave a Response