close
Bradul de Craciun

Bradul de Craciun

Odată, acum sute și sute de ani, un prinț a organizat un concurs. Cei care intrau în concurs trebuiau, într-o singură lună, să transforme, să schimbe, să construiască ceva, dar ceva foarte important.Prințul urma să aleagă câștigătorul. Creația câștigătoare ar fi fost simbolul Crăciunului.

Fermierii se gândeau să cultive cel mai mare dovleac; bucătarii s-au străduit să coacă cel mai mare cozonac; croitorii s-au gândit să confecționeze cel mai mare ciorap pentru cadourile lui Moș Crăciun.

Prințesa începuse deja să-și renoveze Castelul Vechi în care locuia. Muncitorii vopseau acoperișul în verde, ca să dea impresia de smarald, așa cum fusese acum milioane de ani, când acel castel se numea Castelul Nou.

-Hei, mai repede! Concursul se termină azi! În ritmul ăsta nu terminăm! strigă prințesa așezată comod pe tronul de sub coroana celui mai mare brad alb din regat. Ah, am uitat să vă spun că pe vremea aceea toți brazii erau albi.

Un muncitor curajos răspunse:

– Noi muncim cât putem de bine, mai repede de atât nu se poate.

Prințesa, agasată de răspunsul servitorului, se ridică bățoasă și, amenințând cu degetul pe cel care îndraznise să o contrazică, zise:

-Cum îndraznești să-mi spui așa ceva?!

Apoi cearta se aprinse din ce în ce mai tare. Enervat, muncitorul aruncă cutia de vopsea spre prințesă. I-ar fi plăcut să o vadă verde din cap până în picioare, dar nu reuși decât s-o stropească puțin, spre binele lui (capul i-a rămas pe umeri!) În schimb, toată vopseaua a ajuns pe bradul imens sub care stătea prințesa, făcându-l verde. Și cum acela era cel mai mare brad, brazii mai mici l-au copiat, facându-se și ei verzi.

-Sosește prințul! strigă muncitorul.

-Nu pot să fiu îmbrăcată cu rochia asta murdară de vopsea! Arată-i tu ce am făcut, căci eu mă duc să mă schimb!

-Desigur.

Trăsura prințului se auzea din ce în ce mai tare.

-Bună ziua! spuse prințul. Am venit să văd creația!

Muncitorul îl conduse în fața castelului, unde era și păduricea de brazi.

-Vai de mine! Brazi verzi n-am mai văzut! Acesta este câștigătorul!

„Dacă-i spun că nu cu brazii concurăm, ci cu castelul pe care l-am renovat, nu mai câștigăm… Mai bine nu-i spun!” gândea servitorul.

Astfel prințesa câștigă premiul mult râvnit. Când află că prințul a fost impresionat de brazii ce-i verzi și nu de castel cum se aștepta ea, îi fu foarte recunoscătoare servitorului și uită de petele de pe rochie. Ba chiar îi dărui servitorului medalia pe care o câștigase datorită brazilor cei verzi.

De atunci toți brazii sunt verzi, și bradul este simbolul Crăciunului.

Ioana Popescu

Tags : Bradul de Craciuncraciun
Craciun

The author Craciun

Leave a Response