close
Traditii de Craciun

Animalele unse cu usturoi si femeile care se roaga la pomi sa dea roade – obiceiuri necunoscute din Oltenia

oltenia

Craciunul la olteni este plin de simboluri si traditii mai putin cunoscute pentru restul tarii, dintre care cele mai interesante sunt cele de dinaintea Craciunului. Astfel ca, de Ignat, pe 20 decembrie, dupa ce porcul a fost sacrificat, copiii se urca pe el pentru a fi voiosi tot anul, iar in zonele rurale acestia sunt insemnati pe frunte cu sangele porcului, in semn de cruce, rostindu-se „In numele Tatalui, a Fiului si al Sfantului Duh, Amin!”.

Chiar in ziua de Craciun, tot in zona rurala a Olteniei, animalele din grajd si grajdurile se vor unge cu usturoi pentru a le apara de duhul necurat si pentru sanatate. Vacile si boii sunt unsi intre coarne cu usturoi, facandu-se semnul sfintei cruci, pe frunte sau pe spate. Dimineata de Craciun este un alt moment important al zilei, atunci cand oltenii se spala pe fata cu apa curgatoare, pentru ca intreg anul sa fie feriti de boli. In vasul in care isi spala fata cu apa curgatoare trebuie adaugat o moneda de argint.

De asemenea, gospodinele care prepara aluatul pentru prajituri si cozonaci, merg cu mainile pline de aluat in gradina si ii spun pomului in felul urmator: „Mar (par, prun etc), astfel de rodnic sa fii cum sta aluatul pe mainile mele”. In Oltenia, colacii si merele se impart in ziua de Craciun, inainte de a merge la biserica.

Dupa ce se intorc de la biserica, cei mici pleaca la colindat. In ceea ce priveste bautura, vinul nu se bea oricum la olteni, ci cu „paharul de zile mari”. O expresie care confirma acest obicei este „Dati-mi Paharul Craciunului” (un simbol al potirului biblic). Paharul Craciunului este ornamentat cu desene (vita de vie si painea – simbolizand trupul si sangele), iar primul care primeste acest pahar este preotul satului.

Tags : craciunobiceiuri de craciun olteniatraditii de craciun oltenia
Craciun

The author Craciun

Leave a Response