close
bulgaria (2)

Tara noastra vecina, Bulgaria, este plina de traditii si obiceiuri absolut interesante legate de sarbatorile de iarna. De la Sfanta Varvara, ocrotitoarea copiilor, sarbatorita pe 4 decembrie, pana la Craciunul si Anul Nou, fiecare sarbatoare cu ceva in plus fata de felul in care sarbatoresc romanii.

Sfanta Varvara, protectoarea copiilor

In Bulgaria se simte cel mai bine reminiscenta civilizatiei tracice din toti Balcanii, intrucat anumite obiceiuri dateaza inca din timpurile stravechi. Sarbatoarea din timpul postului Craciunului care deschide de fapt seria sarbatorilor de iarna la bulgari este Sfanta Varvara. Sfanta Varvara se sarbatoreste pe 4 decembrie, inainte cu doua zile de Mos Nicolae, si este protectoarea copiilor. Aceasta ii apara de boli, saracie si necazuri.

Obiceiurile de Sfanta Varvara sunt extrem de interesante. Bulgarii pregatesc anumite alimente in semn ritualic, care se consuma doar in acea zi, iar copiii mananca o ciorba de fasole facuta speciala pentru sfanta sarbatoare. Femeile, mai ales cele de la tara, gatesc diverse dulciuri in casa pe care le ofera apoi copiilor de pe strada.

Koledarii anunta Nasterea lui Iisus Hristos

Craciunul bulgarilor are simboluri diferite fata de ale noastre. Colindatorii se numesc koledari (de la Craciun = Koledouvane) si poarta in spate bastoane lungi din lemn de stejari pe care sunt sculptate diferite figuri din mitologia bulgara, si colinda cu aceste bastoane din casa in casa in prima zi de sarbatoare a Nasterii Mantuitorului.

Anul nou, cea mai asteptata sarbatoare

Cea mai asteptata sarbatoare la bulgari nu este Craciunul, asa cum este in cazul romanilor, ci Anul Nou. Asa cum si in Romania femeile isi viseaza ursitul, punand buchete de busuioc sub perna, acest obicei este regasit si la bulgari de Anul Nou. Traditia denumita Ladouvane este marcata de dansuri ritualice si ritualuri de divinatie in apa neinceputa unde s-au pus peste noapte fire de busuioc. Sarbatoarea inca este la moda in vestul si centrul tarii.

Noaptea de Anul Nou este asemanatoare cu cea romaneasca, toti oamenii se strang in casele lor in jurul mesei cu bucate alese sau in jurul cuptorului. Un preparat special din noaptea de Revelion este o placinta cu branza numita Banitza. Pe 1 ianuarie, copiii merg cu Sorcova (Survakari), o ramura frumos impodobita numita survacika, cu care sunt colindati prima oara varstnicii.

Tot pe 1 ianuarie, bulgarii il sarbatoresc pe Sfantul Vasile, Bulgaria fiind o tara unde acest nume se regaseste din abundenta: Vasilika, Veselin, Veselia, Veselina sau Vasil.

sursa fotot: 123rf.com

Tags : anul noucraciuncraciun bulgariasfanta varvaratraditii de craciun bulgaria
Craciun

The author Craciun

Leave a Response