close
Traditii de Craciun

Impodobitul bradului, un obicei pagan cu greu acceptat de maramureseni

brad

Astazi, toți creștinii taie porcul înainte de Crăciun, împodobesc bradul sau merg la colindat, însă puțină lume știe că toate aceste obiceiuri fără de care Crăciunul nu ar mai avea farmec sunt de fapt obiceiuri păgâne. Maramureșul este regiunea din România care a acceptat cel mai greu, cel mai târziu obiceiurile păgâne asociate azi cu sărbătoarea creștină.

„Sărbătoarea cea mare este în data de 25, dar nu trebuie să uităm că colindatul începe din seara de Ajun un lucru care vine oarecum din vremea de demult pentru că în antichitate ziua nu începea de dimineaţa ci începea seara, lucru care a fost adoptat de biserica creştina pentru că ziua liturgică începe de la 6 seara”, susține pentru ziarul Adevărul, etnologul maramureșean Janeta Ciocan.

Unul dintre obiceiurile cele mai păgâne ale maramureșenilor, și ale tuturor românilor, este împodobirea bradului. Acest obicei a fost adoptat târziu de maramureșeni, abia în secolul XX, pentru că în concepția românului, și a maramureșeanului, bradul este pomul care însoțește omul la moarte (coroana este făcută din brad) și asta contravine mesajului sărbătorii, care ne spune despre Nașterea Domnului.

„Pentru români stejarul reprezenta renaşterea. Stejarul lui Ştefan cel Mare, Avram Iancu, Mircea cel Bătrân, dar pentru ţările nordice de unde vine tradiţia, singurul copac din zonă era bradul şi el însemna viaţa veşnică. Primul brad a fost realizat de Luther, el a împodobit primul brad în bisertică, cu lumânări, iar apoi nemţii au inventat beteala initial din aur şi argint”, mai spune etnologul.

Cetele de colindători, formate din fete și băieți, nu au fost dintotdeauna mixte. Femeilor le era interzis înainte de anul 1920 să iasă din casă până a doua zi de Crăciun. Astăzi, atât fetele cât și băieții ies la colindat împreună sau separat.

Înmormântarea anului vechi este un alt obicei păgân, acceptat cu timpul de creștinii maramureșeni. Tinerii se maschează în draci, unul dintre ei jucând rolul morții. La ”înmormântare” participă chiar și un preot, însă totul este o scenetă pentru a marca trecerea în noul an și depășirea anului vechi, cu bunele și relele sale.

sursa foto: thenewsburner.com

Tags : craciunobiceiuri de craciun maramures
Craciun

The author Craciun

Leave a Response