close
colinde in bucovina

Daca in alte zone a merge la colindat este o simpla traditie, in Bucovina vorbim despre o adevarata institutie. Exista reguli stricte privind felul in care se colinda dar mai ales cum se porneste la drum prin localitate in ziua de Craciun.

Fiecare ceata de colindatori, formata din tineri si copii, are 6 membri, iar selectia, conform obiceiurilor din strabuni, se face in functie de rangul social, afinitati personale, calitati morale etc. Fiecare ceata de colindatori din Bucovina are cate un sef, sau mai prietenos spus un conducator, asemenea cum sunt ciobanii pentru turmele de oi in traditia populara romaneasca. Conducatorul poarta denumirea de vataf, calfa sau turc si trebuie sa fie priceput la treburi organizatorice ca sa nu-si piarda oastea de colindatori.

Totodata, conducatorul cetei trebuie sa fie autoritar atunci cand este nevoie si sa se priceapa la dansuri populare romanesti, mai ales cele specifice sarbatorilor de iarna. Repetitiile pentru colindat se pot face in mai multe locuri: acasa la liderul cetei, la sezatorile din comunitate sau la biserica.

Iata si o colinda din Bucovina, in interpretarea Adrianei Bucevschi si a ansamblului Strajancuta

sursa fotot: inbucovina.ro

Tags : colindatul in bucovinacolinde bucovinacraciunobiceiuri de craciun bucovina
Craciun

The author Craciun

Leave a Response