close
traditii din modova

Putini moldoveni mai tin obiceiurile de Craciun din strabuni, iar unul dintre acestea, sacru pentru sarbatoarea Nasterii Domnului, este pastrarea luminii. Lumina simbolizeaza nu doar speranta unui nou inceput ci este un adevarat partener al bunului crestin deoarece ziua Nasterii Domnului se leaga de solistitiul de iarna (cea mai scurta zi din an).

Aranjarea meselor moldovenilor cu lamanari sau a merge la colindat purtand lumina sacra ”prelungeste” lumina naturala a zilei. Pentru a prelungi cat mai mult lumina zilei, oamenii faceau pe vremuri rug din busteni. In zilele noastre, acest obicei este redus doar la imaginea painii, care simbolizeaza bunastarea.

Pe langa omagiul adus luminii Nasterii Domnului, femeile din Moldova pregatesc in preajma Craciunului Craciuneii, bucati de aluat coapte in forma cifrei opt. Craciuneii se agata langa icoane, pe pereti. Craciunelul ramana pe perete in casele moldovenilor, langa sfanta icoana, pana pe 23 martie, cand are loc echinoctiul de primavara. Tot pe 23 martie, confrom traditiei, gospodarul iese la arat pe camp. Dupa ce intoarce prima brazda, barbatul familiei rupe Craciunelul in trei bucati: una o pune sub brazda, o alta o da unui animal din curte si ultima bucata o mananca el.

Mai putin cunoscut este si obiceiul pregatirii a 12 feluri de mancare simbolizand cei 12 apostoli care au stat la masa cu Mantuitorul. Acest obicei este specific sudului Moldovei. In Ajun de Craciun femeile coc cate un cocel, iar a doua zi, in ziua de Craciun, cand se intorc de la biserica, familiile de crestini moldoveni consuma si carne la masa, deoarece postul s-a incheiat deja.

Femeile coc in Ajun de Craciun un colacel special, denumit in Moldova „Coroana lui Iisus”, si se pastreaza pana in primavara, cand va fi dat sa fie gustat de animalele care ajuta gospodarii satului la muncile campului. Animalele primesc coroana lui Iisus pentru a avea putere de munca si pentru a fi sanatoase.

sursa foto: play.google.com

Tags : craciuncraciun in moldovacraciuneicraciuneltraditii de craciun moldova
Craciun

The author Craciun

Leave a Response