close
capra

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Anul Nou din Romania, dacă nu cel mai cunoscut, este mersul cu capra. Acest obicei nu este unul creștin la origine, dar a fost acceptat încetul cu încetul de creștin, capra și ursul fiind două simboluri dacice precreștine.

Unii sustin ca mersul cu capra datează doar din secolul XIX, dupa o lunga perioada de absenta a acestui obicei din folclorul romanesc, altii spun ca a existat dintotdeauna dar nu s-a manifestat in toate regiunile, ca in ziua de azi. Renasterea mersului cu capra in secolul XIX a venit sub forma unui element de cult cu un rol important pentru omul simplu, agricultorul de rand: stabilirea daca vremea va fi buna sau rea in anul ce vine.

Mersul cu capra si primirea in sine a caprei în fiecare casă creștineasca aduce cu sine noroc si belsug, potrivit tradițiilor romanesti. Cea mai buna zi pentru a merge cu capra este 31 decembrie, însa romanii nu se limitează doar la aceasta zi, ci continuă sarbatoare și pe 1 ianuarie și 2 ianuarie.

Mersul cu capra este, așadar, un obicei care stabilește starea meteo a anului ce vine și un cult al țăranilor: pentru a avea un an rodnic, cu pământuri fertile, agricultorii trebuie să arunce în dreptul caprei, în timp ce aceasta joacă, semințe și boabe pe care le va planta.

In lumea modernăa de azi, mersul cu capra se mai pastreaza in zone izolate ale tarii si nu mai reprezinta ceea ce era demult. Astazi este un prilej de manifestare artistica, alaturi de capra existand mai multe personaje folclorice, imbracate in culori vii și cu masti special create pentru perioada Anului Nou.

Colindatorii nu folosesc o capra adevarata, ci unul din membrii grupului se deghizeaza in capra, imbracat intr-un costum special, alcatuit dintr-un bat lung de lemn, la capatul caruia se afla un cap sculptat sub forma unui cap de capra. Frumusetea caprei este scoasa in evidenta prin coarnele lucrate manual si oglinzi si panglici viu colorate.

sursa fotot: youtube.com

Tags : anul noumersul cu capraobiceiuri de anul nou
Craciun

The author Craciun

Leave a Response