close

Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuti si mai iubiti sfinti ai bisericii noastre ortodoxe. Toti copiii stiu ca el este cel care le lasa in seara de 5 spre 6 decembrie cadouri in ghetute celor cuminte si nuiele celor care nu au fost prea ascultatori.  Cati dintre noi stiu totusi adevarata poveste a Sfantului Nicolae?

Sfantul Ierarh Nicolae a fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, Asia Mica. De aici se desprinde povestea lui Mos Nicolae.  Sfantul Nicolae a aflat intr-o zi ca exista un tata in Mira care nu reuseste sa isi marite ficele si in disperarea lui vroia sa le dea spre desfranare. Pentru a-i veni in ajutor, Sfantul Nicolae i-a daruit omului trei pungi pline cu aur si astfel aceasta a reusit sa isi marite pe fiecare dintre cele trei fecioare. De atunci si pana astazi toti copii primesc daruri in seara sfanta de 6 decembrie.

 

Sfantul Nicolae a trecut la cele vesnice in data de 6 decembrie, conform lucrarii Legenda Sanctorum, scrisa de Jacoppo da Voragine. In zilele noastre moastele sale se afla la Bari, Italia inca din anul 1087, iar mana sa dreapta se afla la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti. Aceasta i-a fost trimisa lui Mihai Viteazul de catre cardinalul din Bari in semn de preturie pentru luptele pe care domnitorul le-a dus pentru aprarea credintei noastre stramosesti.

Viata Sfantului Nicolae a fost una sfanta, curata, plina de dorinta de a alina suferintele oamenilor. Minunile sale danuie pana in zilele noastre si sfintenia sa aduce bucurie in sufletele tuturor in fiecare clipa in care ne rugam. Dumnezeu l-a trimis pe Pamant sa miluiasca saracii, sa vindece bolnavii, sa izbaveasca pe toata lumea din primejdii si sa ne scape din robie. Sa nu uitam in aceasta zi sfanta sa ne bucuram de ceea ce conteaza cu adevarat.

 

sursa foto: wallpaperweb.org

Tags : Legenda lui Mos Nicolaenos nicolaesfantul ierarh nicolae
Craciun

The author Craciun

Leave a Response