close
taierea porcului

Dulcea Bucovina este plina de traditii si obiceiuri care te fac sa simti cu adevarat sarbatoarea Nasterii Domnului. De la sezatorile din Postul Craciunului pana la ritualul sacrificarii porcului, Bucovina este regiunea in care traditiile si obiceiurile de Craciun se pastreaza cel mai bine.

Bucovina este locuita de 10 comunitati etnice si este impartita in mai multe zone etnografice specifice, care isi pun amprenta si in privinta traditiilor de Craciun: Bazinul Dornelor, Campulung Moldovenesc, Gura Humorului, Radauti, Suceava si Falticeni. Una dintre cele mai vechi traditii este sezatoarea din Postul Craciunului, in care femeile si barbatii deopotriva stau seara de seara muncind cu migala. Mestesugarii sarbatoresc Postul Craciunului primenind casele, colindand in timp ce sculpteaza sau tes haine si cojoace.

In Bucovina se merge cu Steaua in zilele de Craciun si se colinda atat in romana cat si in ucraineana. Unul dintre ritualurile obligatorii, inainte de Ajunul de pe 24 decembrie si prima zi de Craciun, din 25 decembrie, este ritualul sacrificarii porcului. Acesta are loc pe 20 decembrie, zi in care gospodinele pregatesc preparate din carne de porc, afumaturi, snitele si caltabos. Tot inainte de Craciun, in perioada Ignatului, femeile merg prin sat sa isi recupereze lucrurile imprumutate la vecini in timpul anului.

Femeile agata la grinde crengute de busuioc, menta sau levantica pentru a avea noroc atat ea si familia care locuieste in casa cat si colindatorii si oasperii care vor trece pragul casei de sarbatori. Fiecare grup de colindatori isi alege seful cetei, care este ca un fel de pastor la oi si ii duce din casa in casa. Copiii primesc mere si nuci sau cozonaci si vin, daca sunt ceva mai mari.

Mai intai sunt colindati oamenii importanti ai comunitatii, printre care preotul, primarul, dascalii satului, si pe urma cunostintele, prietenii si rudele, iar apoi satenii mai putin apropiati de ceata respectiva de colindatori.

sursa foto:phys.org

Tags : bucovinacraciun in bucovinaobiceiuri de craciun bucovinatraditii de craciun bucovina
Craciun

The author Craciun

Leave a Response