close
superstitii

In traditi romaneasca exista numeroase supersitii de Anul Nou pe care oamenii le respecta cu sfintenie si de la care nu se abat. Haideti sa vedem care sunt cele mai cunoscute!

Una dintre cele mai raspandite supersitii este cea legata de bani. Se spune ca in noaptea de Anul Nou trebuie sa avem bani in buzunar pentru a fi instariti tot anul. De asemenea romanii nu obisnuiesc sa dea bani in ziua de 31 decembrie si nici pe 1 ianuarie pentru a nu risca sa dea bani tot anul. In unele zone ale tarii gospodinele prepara painici in care introduc cateva monede, iar cel care le gaseste va avea spor la bani tot anul care urmeaza.

Batranii spun ca in noaptea de Anul Nou trebuie sa-ti treaca pragul un barbat brunet, pentru a avea noroc tot anul. Blonzii si roscatii aduc ghinion. Vascul este si el foarte important pentru norocul din anul care urmeaza, asa ca asigura-te ca nu lipseste din casa ta. In unele zone ale tarii oamenii obisnuiesc sa puna paine si sare pe masa pentru a avea un an imbelsugat. Strugurii si smochinele sunt si ele simboluri ale bogatiei si ale recoltelor abundente.

Se spune ca atat in noaptea de Anul Nou, cat si in ziua de 1 ianuraie trebuie sa porti ceva rosu, pentru a atrage norocul. Nu trebuie uitat nici sarutul sub vasc. Traditia spune ca relatia celor care se saruta sub o crenguta de vasc va fi infloritoare in anul care umreaza.

In ziua in 1 ianuarie nu se duce gunoiul si nu se arunca absolut nimic. De asmenea traditia spune ca nu este bine sa dormi, caci astfel vei dormi tot anul. Calendarul nou nu se agata pana in ziua de 2 ianuarie, pentru a nu atrage ghinionul, iar orezul aruncat in urma uratorilor nu se strange pana a doua zi.

sursa foto: themangrovecafe.com

Tags : ghinionnorocsuperstitii de anul nou
Craciun

The author Craciun

Leave a Response