close
craciun

Sarbatoarea Craciunului este sarbatoarea unirii tuturor in jurul aceleiasi mese, este sarbatoarea care ne face mai buni unii cu altii, oriunde pe glob. Craciunul este sarbatorit in Romania respectand anumite traditii care sunt valabile in orice parte a tarii, pe langa traditiile locale ale fiecarui regiuni istorice romanesti.

1. Peste tot in Romania, in Oltenia, Dobrogea, Banat sau Maramures exista un obicei care poate rezuma esenta acestei sarbatori: intreaga familie si prietenii se strang la masa si petrec clipe de neuitat impreuna, chiar daca tot anul abia daca s-au vazut.

2. Peste tot in Romania, in Bucovina, Moldova, Muntenia Crisana sau Transilvania, zilele in care se pregateste mancarea (Ignatul cu toate preparatele specifice din porc, colaceii, prajiturile) sunt un adevarat festin. Copiii dau forfota pe langa vatra bunicii (sau aragazul in in ziua de azi) si fura din aluat sau crema pentru prajituri ca sa se intoarca inapoi la joaca cu sania, daca a nins. Aceste momente unice le traieste orice copil de la tara din Romania.

3. In orice colt din tara, primii care se trezesc in ziua de Craciun sunt copiii, pentru a vedea ce cadouri le-a pus mosul in ghete.

4. Peste tot in Romania, fie ca este vorba de Orsova, Bucuresti, Constanta, Iasi sau Cluj Napoca, in ziua de Craciun familiile merg la slujba de Craciun, la biserica.

5. In prima zi de Craciun, aproape in toate regiunile Romaniei, copiii umblu cu celebrul obicei „Steaua”.

6. Seara au loc vizitele in orice colt din tara. Fratii se viziteaza intre ei (adultii umbla la colindat de cu seara, pana dimineata), prietenii vechi revin in casele noastre cu daruri sau bunavointa pentru a petrece momente unice de Craciun.

Concluzia este una valabila oriunde: Craciunul are magia de a uni oamenii fie si pentru doua, trei zile.

sursa foto: mashable.com

Tags : craciunobiceiuri craciun romaniatraditii de craciun in romania
Craciun

The author Craciun

Leave a Response